Affectieschade is een vorm van smartengeld voor nabestaanden en naasten van slachtoffers van een ernstig ongeval. De vergoeding bestaat sinds de invoering van de Wet Affectieschade op 1 januari 2019 en is bedoeld als erkenning voor het leed en de pijn die naasten of nabestaanden ervaren als gevolg van het voorval dat hun naaste is overkomen. Het gaat om een vast bedrag en bovendien is de kring van gerechtigden beperkt. Het kabinet heeft op aandringen van de Tweede Kamer besloten om aan dat laatste iets te gaan doen.
Naasten of nabestaanden kunnen affectieschade vorderen van de aansprakelijke partij als het slachtoffer ten gevolge van een schade-incident is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen. Het is een schadevergoeding voor dierbaren met wie het slachtoffer zijn leven deelt of deelde (in het geval van overlijden). Hierbij kan worden gedacht aan een kind dat wordt aangereden en levenslang ernstig gehandicapt zal blijven. Ook kan worden gedacht aan een partner die komt te overlijden door een verkeersongeval.
Bij de vergoeding van affectieschade gaat het om een bedrag tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00. De (verzekeraar van de) aansprakelijke partij dient dit bedrag te betalen aan de naaste of nabestaande.
Onder de huidige Wet Affectieschade is de vergoeding van affectieschade alleen mogelijk voor de directe kring van dierbaren, zoals de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer. Overige familieleden, zoals broers en zussen van de benadeelde(n), kunnen alleen in uitzonderlijke gevallen aanspraak maken op vergoeding van affectieschade. In de praktijk blijkt dat broers en zussen meestal buiten de boot vallen.
De uitsluiting van broers en zussen voelt in veel gevallen onrechtvaardig. De Tweede Kamer heeft er bij de minister voor Rechtsbescherming recent op aangedrongen een verbreding van de kring van gerechtigden door te voeren, zodat ook broers en zussen recht krijgen op een schadevergoeding in de vorm van affectieschade. In februari 2024 werd unaniem een motie aangenomen waarmee de Tweede Kamer de regering oproept om met een wetsvoorstel te komen dat ervoor zorgt dat ook broers en zussen aanspraak kunnen maken op affectieschade.
Wilt u meer weten over vergoeding van affectieschade, of wilt u uw letselschade- of overlijdensschadezaak bespreken met een deskundige? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703