‍Wanneer je een ongeval hebt meegemaakt en daarbij letselschade hebt opgelopen, dan kan je de schade claimen bij de (verzekeraar van de) verooraker.
12.12.22

Rechtshulp bij letselschade: de keuze is reuze

Welke belangenbehartigers kom je tegen in het letselschaderecht (en welke is het best)?

Wanneer je een ongeval hebt meegemaakt en daarbij letselschade hebt opgelopen, dan kan je de schade claimen bij de (verzekeraar van de) verooraker. Het zorgvuldig regelen van een letselschadezaak is complex. Bovendien betalen verzekeraars graag zo weinig mogelijk, waardoor het risico bestaat dat niet alle schade wordt vergoed. Daarom is de hulp van een goede belangenbehartiger broodnodig. Maar welke soorten belangenbehartigers bestaan er eigenlijk? En hoe weetje zeker dat je kiest voor de beste optie? Daarover gaat dit artikel.   

Drie soorten belangenbehartigers

Wanneer je op internet zoekt naar een belangenbehartiger bij letselschade, dan krijg je honderden resultaten te zien. Je kunt de beschikbare belangenbehartigers onderscheiden in drie soorten:

- Vakbonden en rechtsbijstandsverzekeraars
- Letselschade-experts
- Letselschadeadvocaten

Op het eerste oog bieden alle belangenbehartigerssoortgelijke diensten aan, namelijk juridische hulp bij het verhalen van letselschade op de aansprakelijke partij. En toch zijn er belangrijkeverschillen waar je rekening mee kunt houden.

Vakbonden en rechtsbijstandsverzekeraars

Vakbonden en rechtsbijstandsverzekeraars staan hulpzoekenden bij op grond van een polis of een lidmaatschap. Je kunt er dus terecht als je lid bent of er verzekerd bent. De vakcentrales FNV en CNV beschikken over een juridische afdeling die leden kunnen bijstaan in een letselschaderegeling. Dan gaat het met name om arbeidsgerelateerde zaken, zoals beroepsziekteclaims.

Een rechtsbijstandsverzekering biedt, afhankelijk van de polisdekking, advies en begeleiding bij juridische problemen, bijvoorbeeld bij het verhalen van letselschade na een ongeval. In de polisvoorwaarden staat omschreven dat je in bepaalde gevallen op kosten van de verzekeraar ook mag kiezen voor een andere rechtshulpverlener, bijvoorbeeld een letselschadeadvocaat.

Letselschade-experts

Een letselschade-expert is een specialist in de regeling van letselschades, werkzaam bij een letselschadebureau of een verzekeraar. Doorgaans wordt met een letselschade-expert bedoeld een NIVRE-registerexpert op het gebied van letselschade.

Maar om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk te weten dat de titel 'letselschade-expert' niet beschermd is. Dit betekent dat iedereen, ook personen zonder juridische achtergrond, zich een letselschade-expert kunnen noemen. Dat maakt de keuze voor een letselschade-expert risicovol, tenzij je er zeker van bent dat je te maken hebt met een gecertificeerde expert.

Letselschadeadvocaten

Een advocaat, ook wel raadsman genoemd, is een postacademisch geschoolde jurist die zich bezighoudt met het verlenen van rechtshulp. Een advocaat is ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten en valt onder het tuchtrecht van de advocatuur. In tegenstelling tot het beroep van letselschade-expert, is het beroep van letselschadeadvocaat wél beschermd.

Een letselschadeadvocaat heeft niet alleen een rechtenstudie afgerond, maar ook een algemene beroepsopleiding tot advocaat én hij heeft in de meeste gevallen ook een specialisatieopleiding op het gebied van letselschade afgerond.

De voordelen van het kiezen voor een advocaat

De advocaat is vanwege de gevolgde (post-)academisch opleidingen de meest deskundige belangenbehartiger van de genoemde soorten rechtshulpverleners. Advocaten zijn bovendien verplicht om hun kennis actueel te houden, door het jaarlijks volgen van verplichte bijscholing.  

Een ander verschil tussen een letselschadeadvocaat en een (zelfbenoemde) expert is dat een advocaat de bevoegdheid heeft om een letselschadezaak aan de rechter voor te leggen. Een expert of letselschadejurist heeft deze bevoegdheid niet. Bij de meeste gerechtelijke procedures bij rechtbanken, gerechtshoven ende Hoge Raad zijn partijen verplicht zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Ten slotte kunnen klachten over een letselschadeadvocaat voorgelegd worden aan de deken van de lokale Orde van Advocaten. Deze mogelijkheid is er niet bij experts, waar je als het mis gaat vaak alleen terecht kunt bij de rechter.

Van Diepen Van der Kroef Advocaten

Bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten werken gespecialiseerde letselschadeadvocaten. Onze sectie Aansprakelijkheidsrecht richt zich met een team van drie gedreven en gespecialiseerde advocaten op alle zaken die van doen hebben met schade en schadevergoeding. In het bijzonder richten we ons op het letselschaderecht. Jouw letselschadezaak is bij ons in bekwame handen.

Veelgestelde vragen

Hoe blijven jullie advocaten op de hoogte?

Wat is een medisch haalbaarheidsonderzoek?

Wat is volgens de wet een “opstal”?

Wanneer ontvang ik mijn schadevergoeding?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.