Op 22 september 2023 heeft de Hoge Raad een nieuw arrest gewezen over het causaal verband bij whiplashletsel. De Hoge Raad legt hierin nogmaals uit dat het ontbreken van een medisch aantoonbare oorzaak voor letsel, niet in de weg hoeft te staan aan het aannemen van causaal verband. Als de klachten van het slachtoffer als reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven kunnen worden beschouwd, dan wordt het oorzakelijk verband aangenomen.
Er is sprake van een causaal verband als het letsel het (directe) gevolg is van het ongeval. Als er geen duidelijk objectiveerbare medische verklaringen zijn voor het letsel, zoals in veel whiplashzaken, dan is dat voor verzekeraars vaak reden om het causaal verband ter discussie te stellen. Maar dat is niet in lijn met het standpunt van de Hoge Raad. In de jurisprudentie is het ontbreken van een medische verklaring voor de klachten namelijk lang niet altijd reden om dan maar geen causaal verband aan te nemen.
Het arrest van 22 september ging over een rijschoolhouder die vóór het ongeval al nekklachten had en daardoor gedeeltelijk arbeidsongeschikt was. Na het ongeval kon hij zijn werk als rijschoolhouder niet meer voortzetten. De aansprakelijke verzekeraar wilde de schade niet geheel vergoeden, vanwege de aanwezigheid van de eerdere nekklachten. Daarnaast oordeelde een neuroloog in zijn deskundigenbericht dat er geen objectief medische verklaring was voor de verergerde nekklachten.
De advocaat van de rijschoolhouder spande daarop een gerechtelijke procedure aan, waarin het slachtoffer bij zowel de rechtbank als in hoger beroep bij het gerechtshof in het ongelijk werd gesteld: omdat er op neurologisch gebied geen beperkingen konden worden vastgesteld, was de toegenomen arbeidsongeschiktheid geen ongevalsgevolg, aldus de rechters. Maar de Hoge Raad zou de kwestie toch anders beoordelen. De Hoge Raad herhaalde dat het ontbreken van een medisch aantoonbare verklaring voor het letsel niet in de weg hoeft te staan aan het aannemen van causaal verband. Omdat de klachten van de rijschoolhouder reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven waren, was er volgens de Hoge Raad toch voldoende aanleiding om het causaal verband aan te nemen.
Het arrest is in de eerste plaats een overwinning voor de betrokken rijschoolhouder, maar het is ook positief voor andere letselschadeslachtoffers. Wederom is bevestigd dat een causaal verband ook zonder medische verklaring kan worden aangenomen. Wel kan het zijn dat daar een lang en tijdrovend traject aan vooraf gaat, immers als de verzekeraar toch een ander standpunt inneemt en dat is niet zelden het geval.
Gelukkig staat het slachtoffer niet alleen. Een letselschadeadvocaat staat het slachtoffer bij en neemt hem of haar alle zorgen handen. Ons kantoor is gespecialiseerd in letselschade, waar ook whiplashzaken. Wilt u meer informatie, of wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Een verkeersongeval is een ongeval waarbij een of meer verkeersdeelnemers betrokken zijn. Een ongeval kan plaatsvinden tussen gemotoriseerd verkeer en ongemotoriseerd verkeer. Dat is meteen een belangrijke tweedeling binnen het verkeersrecht, omdat zogenoemde “zwakker verkeersdeelnemers”, waaronder voetgangers en fietsers, een extra mate van bescherming genieten.
Een eigenaar van een motorrijtuig is op basis van de Nederlandse wetgeving verplicht om zich tegen aansprakelijkheid te verzekeren middels een WAM-verzekering. Ook de ongemotoriseerde doet er overigens goed aan om zich middels een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) tegen aansprakelijkheid te verzekeren. De verzekeraar speelt in het verkeersrecht een grote rol, als degene die in de meeste gevallen de schade van het slachtoffer vergoed.
Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor slachtoffers die helaas niet terechtkunnen bij een verzekeraar. Dat is onder meer het geval als de veroorzaker van het ongeval is doorgereden, onverzekerd is of in een gestolen voertuig rijdt. Met het waarborgfonds sta je als slachtoffer gelukkig nooit met lege handen, althans voor zover het een ongeval betreft veroorzaakt met een motorvoertuig. Het waarborgfonds is voor de praktijk van groot belang voor letselschadeslachtoffers.
Ja. Voor “zwakke verkeersdeelnemers” - denk aan voetgangers en fietsers - gelden de zogenoemde 50% en 100% regel (artikel 185 Wegenverkeerswet). De 100% regel geldt voor kinderen tot 14 jaar, en houdt in dat eigen schuld aan het voorval niet aan het kind wordt toegerekend. De 50%-regel geldt voor zwakke verkeersdeelnemers vanaf 14 jaar en ouder. Deze regel houdt in dat de eigenaar vaneen gemotoriseerd voertuig in ieder geval voor de helft van de schade aansprakelijk is, tenzij sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid. Ben je dus als fietser of voetganger aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan is de kans groot dat jouw schade in ieder geval voor 50% voor vergoeding in aanmerking komt.
Dat is een hele moeilijk vraag, waar helaas geen simpel antwoord op te geven is. De vraag welke schadevergoeding je als slachtoffer kan vorderen hangt samen met oneindig veel (persoonlijke) omstandigheden, de aard van het ongeval en de mate waarin aan de veroorzaker een juridisch verwijt kan worden gemaakt. Om toch een idee te geven van bedragen is elders op deze webpagina aandacht besteed aan de verschillende (materiële) schadeposten en ook vind je elders op deze webpaginameer informatie over het smartengeld waar een slachtoffer recht op heeft. De optelsom van de materiële schade en het smartengeld vormen jouw schadevergoeding.
Natuurlijk. Je bent als slachtoffer of anderszins geïnteresseerde altijd van harte welkom om eens op kantoor langs te komen voor een kop koffie (of thee). Op onze mooie (hoofd)vestiging in Amsterdam aan het staat de deur altijd open. Ook omdat we het leuk vinden om over onze passie (lees: het letselschadevak) te vertellen.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703