Met een scootmobiel gebeuren meer ongelukken dan met andere vervoersmiddelen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De scootmobiel blijkt zelfs het gevaarlijkste vervoermiddel in het verkeer. Gebruikers lopen veel meer risico op een ongeluk met ernstige letselschade dan bijvoorbeeld motorrijders en bromfietsers.
Bij een vergelijking van het CBS tussen het aantal afgelegde kilometers van de verschillende weggebruikers - zoals motorrijders, brom- en (snor)fietsers - en het aantal ongelukken dat daarbij gebeurt, staat de scootmobielrijder bovenaan. In 2019 vielen maarliefst 42 verkeersdoden met een scootmobiel. In 2020 waren dat er 34 en in 2021 waren er 32 dodelijke ongelukken met scootmobielen. Ruim driekwart van het aantal dodelijke slachtoffers van een scootmobielongeval was overigens man en ruim 90 procent is ouder dan 70 jaar. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek in 2018 al dat de veiligheid van en voor scootmobielen op verschillende manieren kan worden verbeterd; op gebied van het voertuig, de wegomgeving (kruispunten, stoepranden et cetera) en door een betere training van de berijders.
Feit blijft dat scootmobielrijders vrijwel onbeschermd zijn ten opzichte van personenauto’s en zwaarder gemotoriseerd verkeer zoals vrachtwagens en bussen. Dat betekent dat er bij een botsing met een van deze voertuigen er een zeer grote kans is op (ernstig) letsel. Dat wordt nog eens versterkt doordat de meeste bestuurders vanwege hun leeftijd of vanwege medische aandoeningen fysiek sowieso al kwetsbaar zijn. Daardoor heeft een val of een botsing vaak ernstiger lichamelijke gevolgen dan bij een jonger, gezond persoon.
Reed u met uw scootmobiel en kreeg u door een (verkeers)fout van een ander een ongeluk waarbij u letselschade opliep? Het kan zijn dat de veroorzaker een juridisch verwijt is te maken. U heeft dan recht op schadevergoeding voor uw letselschade. In dat geval heeft u ook recht op gratis juridische hulp. Neemt u in dat geval vooral contact met ons op, en laat u bijstaan door de advocaten van Van Diepen Letselschade. Wij stellen namens u de veroorzaker aansprakelijk en helpen u om uw schade te verhalen, waaronder een bedrag aan smartengeld om de pijn en het ongemak te verzachten.
Het zal voor een slachtoffer moeilijk zijn om slechte juridische dienstverlening te herkennen. Een slachtoffer is doorgaans juridisch immers niet onderlegd. Een slachtoffer zal daarentegen vaak wel in staat zijn om te beoordelen of zijn belangenbehartiger invoelend is, afspraken nakomt en het tempo in de letselschadezaak bewaakt. Als dat niet in de haak is, dan is dat vaak een goede indicatie dat ook de juridische kwaliteit te wensen over laat.
Als het niet lukt om de schade op de veroorzaker te verhalen, omdat de dader geen geld heeft om te betalen, dan kan onder voorwaarden een financiële tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven worden aangevraagd. Onze letselschadeadvocaten kunnen helpen bij de aanvraag. In de praktijk is het schadefonds van groot belang, om te voorkomen dat slachtoffers met schade achterblijven. Een slachtoffer van mishandeling heeft al wel genoeg geleden, en verdient ten minste dat de schade wordt vergoed.
Behalve een advocaat zijn ook andere professionals betrokken bij jouw letselschadezaak. Denk aan een arbeidsdeskundige die adviseert over de gevolgen voor jouw werk, of een rekenkundige die zich bezighoudt met de schadeberekening. Het kan flink ingewikkeld zijn om bijvoorbeeld het verlies aan verdienvermogen te berekenen. Ook de kosten van die andere professionals komen ‘gewoon’ voor rekening van de (verzekeraar van de) veroorzaker zodra de aansprakelijkheid is erkend.
De Gedragscode Behandeling Letselschade van de Letselschade Raad voorziet in een handjevoltermijnen voor de behandeling van letselschadezaken. Alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars zijn aan deze termijnen in beginsel gebonden. Op grond van Gedragsregel 2 moet de ontvangst van een aansprakelijkstelling binnen twee weken door de verzekeraar worden bevestigd. Op grond van Gedragsregel4 geldt dat de verzekeraar binnen drie maanden een standpunt moet innemen ten aanzien van de aansprakelijkheid. Tot slot voorziet Gedragsregel 7 in het voorschrift dat de vergoeding binnen veertien dagen na de erkenning of definitieve vaststelling van de schade moet worden uitgekeerd. In de praktijkhouden verzekeraars zich niet altijd aan deze termijnvoorschriften, maar omdat deze bindend zijn spreken we de verzekeraar erop aan als de termijnen worden overschreden.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703