Nederland is een fietsland. We hebben zelfs meer fietsen dan inwoners! In Nederland zijn er volgens de laatste schattingen ongeveer 22,3 miljoen fietsen te vinden. Maar waar veel fietsen zijn, gebeuren helaas ook fietsongevallen. Als fietser kan je ernstig letsel oplopen.
Er zijn verschillende soorten fietsongevallen. In al deze gevallen gelden weer andere regels wat betreft de aansprakelijkheid bij een ongeval:
· Aanrijding tussen fietser en auto, vrachtwagen, bus of motor;
· Aanrijding tussen twee fietsers;
· Ongeval met (snelle) elektrische fiets;
· Aanrijding tussen fietser en voetganger.
Als fietser ben je kwetsbaar, vooral ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. Volgens de Nederlandse wet worden fietsers, net als voetgangers, daarom gezien als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Ten opzichte van motorvoertuigen worden ze extra beschermd bij de vaststelling van de aansprakelijkheid bij een ongeval.
Het betekent dat de bestuurder van het motorvoertuig, als een beroep op overmacht onmogelijk blijkt, voor minimaal de helft aansprakelijk is voor jouw schade, ongeacht de schuldvraag. Als de bestuurder het ongeval had moeten of kunnen voorkomen, is er zelfs sprake van volledige aansprakelijkheid.
Een ongeval waarbij twee fietsers met elkaar in aanraking komen is een aanrijding tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. Als je jouwschade op de andere partij wil verhalen, dan zul je moeten bewijzen dat de andere partij schuld heeft en verantwoordelijk is voor jouw schade. Datzelfde geldt bij een aanrijding met een voetganger.
Omdat er steeds meer elektrische fietsen zijn, komt een ongeluk op een elektrische fiets steeds vaker voor. Voor een ongeluk met een fiets met elektrische trapondersteuning gelden dezelfde regels als voor een reguliere fiets. Volgens de wet valt zo’n fietser onder de noemer zwakkere verkeersdeelnemer. Maar een snelle e-bike die harder kan rijden dan 25 km/uur is een sterkere verkeersdeelnemer. Deze elektrische fietsen worden aangemerkt als motorvoertuig en kennen een helm- en verzekeringsplicht.
Als je een fietsongeval meemaakt en te maken krijgt met letselschade, is het verstandig om zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in te schakelen. Neem gerust contact op voor een gratis persoonlijk advies. Wijstaan voor je klaar!
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703