Stel, je loopt voor een boodschap naar de supermarkt maar beland met je snufferd op de stoep. Wat is er gebeurd? Je bent gestruikeld over een losliggende stoeptegel. Zo’n plotselinge valpartij kan grote gevolgen hebben. Als er sprake is van letselschade, dan is het goed om na te gaan of deze schade misschien kan worden verhaald op een ander: de gemeente.
De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het deugdelijk onderhouden van straten, fietspaden en stoepen. Op grond van artikel 6:174 BW kan de gemeente aansprakelijk worden gehouden voor de schade die je lijdt, althans voor zover blijkt dat de weg gebrekkig is geweest. De gemeente heeft als wegbeheerder een wettelijke zorgplicht en moet zich inspannen om de infrastructuur in een goede en veilige staat te houden. Daarvoor is regelmatig onderhoud nodig en als er zich onverhoopt toch een onveilige situatie voordoet, dan mag je van de gemeente verwachten dat daarop snel wordt ingegrepen. Het kennisplatform CROW helpt met richtlijnen en adviezen aan overheden, om de infrastructuur in de openbare ruimte goed en veilig te houden.
Natuurlijk kan een gemeente niet alle incidenten voorkomen. Daar houden rechters in hun beoordeling van een zaak ook rekening mee. Bovendien mag je van de weggebruiker, zoals voetgangers, fietsers en bestuurders van motorvoertuigen, ook de nodige oplettendheid en voorzichtigheid verwachten. Soms is de toestand van een weg echter dermate gevaarlijk dat de gemeente zo snel mogelijk actie had behoren te ondernemen. Als de gemeente op de hoogte is van een onveilige situatie, maar desondanks niet of onvoldoende ingrijpt, dan kan zij verantwoordelijk worden gehouden wanneer een ongeval plaatsvindt.
Een schadeclaim dient te worden onderbouwd met bewijsmateriaal, zoals fotomateriaal van de situatie, getuigenverklaringen van omwonenden en gegevens van eventuele eerdere ongevallen op die bewuste plek. Deze informatie kan leiden tot de conclusie dat de gebrekkige staat van de stoep voor risico van de gemeente komt. In dat geval zal jouw schade door de gemeente vergoed moeten worden.
Het vergoed krijgen van letselschade is specialistisch werk. Hulp van een gespecialiseerde advocaat is onmisbaar, om ervoor te zorgen dat alle schade door de wederpartij wordt vergoed. Ben jij het slachtoffer geworden van een onveilige situatie in het verkeer? Of ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval of een bedrijfsongeval en je wil jouw letselschade claimen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord, en in de meeste gevallen is onze rechtshulp bovendien gratis.
Het is goed mogelijk dat je fysieke en psychische klachten overhoudt aan de mishandeling. In ernstiger gevallen kan het betekenen dat je niet meer instaat bent om te werken, en dat je daardoor schade lijdt. Andere veelvoorkomende (materiele) schadeposten zijn bijvoorbeeld medische kosten en huishoudelijke hulp. Je kunt bovendien aanspraak maken op de betaling van smartengeld.
Ja, onder omstandigheden maakt een slachtoffer ook aanspraak op smartengeld zonder letsel. In de wet is bepaald dat een slachtoffer recht heeft op smartengeld ingeval van “lichamelijk letsel”, maar volgens de wet bestaat onverkort ook in twee andere situaties recht op smartengeld; als een persoon is aangetast “in zijn eer of goede naam” of als iemand “op andere wijze in zijn persoon is aangetast” (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). Voor de letselschadepraktijk is de eerste categorie (“lichamelijk letsel”) zonder meer het meest van belang, maar als daar aanleiding voor is dan brengen we ook de andere grondslagen in stelling. Wij laten niks liggen.
De eerste vraag die slachtoffers veelal stellen ziet op de hoogte van de schadevergoeding. De tweede vraag die slachtoffers stellen is de vraag wanneer de vergoeding wordt uitgekeerd. Hoewel het beide hele logische vragen zijn, is op de beide vragen geen gemakkelijk antwoord te geven. Alles hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. Ingeval van licht letsel met een beperkte schade, zal het sneller tot een afwikkeling komen dan bij uitzonderlijk zwaar letsel met levenslange fysieke gevolgen. Al was het maar omdat er voor de verzekeraar dan ook meer op het spel staat. In de regel proberen wij met onze beproefde werkwijze binnen elf maanden een dossier af te wikkelen, maar dat lukt niet altijd. Wij kunnen slechts garanderen dat het aan ons niet zal liggen. Bovendien zullen we in de meeste gevallen vragen om een voorschotbetaling door de verzekeraar.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703