Wanneer je berokken raakt bij een ongeval en je loopt letsel op, dan krijg je bij de afwikkeling van jouw letselschadeclaim ook te maken met sociale zekerheidswetgeving. Het gaat dan om onderwerpen als vervoer, wonen, zorg, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Jouw advocaat loodst je door het complexe woud van de sociale zekerheid.
Iedereen die vanwege een ongeval behoefte heeft aan (financiële) voorzieningen, krijgt te maken met het stelsel van sociale zekerheid. Dat het gaat om complexe materie, blijkt mede uit de grote hoeveelheid van verschillende regelingen en het feit dat de regelingen worden uitgevoerd door verschillende instanties, met ieder eigen voorwaarden, procedures en termijnen. Het is gemakkelijk verdwalen op het terrein van de sociale zekerheid, dus deskundige begeleiding is een absolute must. Met welke regelingen kan je zo mogelijk te maken krijgen? Dat zijn onder meer de volgende:
Werknemers hebben na uitval doorgaans recht op twee jaar volledige loondoorbetaling op grond van de Ziektewet in combinatie met de verzuimregeling in de CAO die van toepassing is. Daarna kan doorgaans aanspraak worden gemaakt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar er zijn uitzonderingen: bij ernstig letsel met blijvende beperkingen kan er vervroegd een beroep worden gedaan op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Ben je werkzaam op basis van een tijdelijk contract, ben je uitzend- of oproepkracht en kom je vanwege het ongeval zonder werk te zitten? Dan is het goed om na te gaan waar aanspraak op gemaakt kan worden als er sprake is van arbeidsongeschiktheid. De werkgeversaansprakelijkheid kan in sommige gevallen een rol spelen, maar ook de sociale zekerheidswetgeving.
Bij ernstig letsel en blijvende beperkingen kan aanpassing van je woning nodig zijn. Of is verhuizing naar een toegelaten zorginstelling op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) wellicht een betere optie? Kan er aanspraak worden gemaakt op een Wmo-voorziening of de Zorgverzekeringswet? En is bekostiging vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) mogelijk? Dit zijn zomaar enkele vragen die gedurende het traject adequaat beantwoord moeten worden, zodat je kunt rekenen op de beste zorg en hulp. Weten waar je recht op hebt is in Nederlands best lastig.
Al deze vragen kunnen vroeger of later een rol spelen in een letselschadedossier. De advocaten van Van Diepen Letselschade zijn erin gespecialiseerd om je hierbij te helpen. Wil je meer weten, of wil je jouw letselschadezaak aan ons voorleggen? Schroom niet om ons te benaderen!
Nee, in principe niet. Je hebt recht op een vergoeding van ál jouw schade en dat kan in de papieren lopen. Gelukkig is de veroorzaker van de schade in de meeste gevallen verzekerd en heeft de verzekeraar diepe zakken. In ieder geval is het onze taak om tot een zo hoog mogelijke en ‘faire’ schadevergoeding te komen. In de praktijk geldt overigens wel dat voor sommige schadeposten door de Letselschade Raad vaste bedragen zijn vastgesteld voor specifieke schadeposten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten van studievertraging of huishoudelijke hulp. Het blijven richtlijnen waarop in zoverre kan worden afgeweken, maar het voorkomt de nodige discussie met de verzekeraar. Dat helpt enorm in de schadeafwikkeling.
Dat is een hele moeilijk vraag, waar helaas geen simpel antwoord op te geven is. De vraag welke schadevergoeding je als slachtoffer kan vorderen hangt samen met oneindig veel persoonlijke omstandigheden, de aard van het ongeval en de mate waarin aan de veroorzaker een juridisch verwijt kan worden gemaakt. Om toch eenidee te geven van bedragen is elders op deze webpagina aandacht besteed aan de verschillende (materiële)schadeposten en ook vind je elders op deze webpagina meer informatie over het smartengeld waar een slachtoffer recht op heeft. De optelsom van de materiële schade en het smartengeld vormen jouw schadevergoeding.
In de letselschadebranche zijn opvallend veel belangenbehartigers actief. Zie daar over ook een artikel elders op deze website. Zoals dat geldt in elke branche heb je goeie belangenbehartigers en minder goeie. Dat geldt echter in het bijzonder in het letselschadevak, omdat in principe iedereen zich mag opwerpen als belangenbehartiger; het is nu eenmaal geen beschermde titel, zoals de titel "advocaat" dat overigens wel is. Of jouw belangenbehartiger de kwaliteit levert die nodig is om de zaak tot een goed einde te brengen en capabel is om het onderste uit de kan te halen, is in zijn algemeenheid niet te zeggen. We beoordelen jouw dossier graag tegen een vooraf overeengekomen advies, en nemen we de zaak vervolgens aan dan is de second opinion met terugwerkende kracht gratis.
Als jouw huidige belangenbehartiger goed werk levert, dan zullen we dat eerlijkzeggen. Het gaat ons erom dat jouw letselschadezaak in goede handen is; niet meer en niet minder. Als er geen reden is om over te stappen, dan doe je dat maar beter niet. Onze letselschadeadvocaten verstaan het vak, maar we zullen niet pretenderen dat we de enige zijn die jouw letselschadevak tot een goedeinde kunnen brengen.
Ja, onder omstandigheden maakt een slachtoffer ook aanspraak op smartengeld zonder letsel. In de wet is bepaald dat een slachtoffer recht heeft op smartengeld ingeval van “lichamelijk letsel”, maar volgens de wet bestaat onverkort ook in twee andere situaties recht op smartengeld; als een persoon is aangetast “in zijn eer of goede naam” of als iemand “op andere wijze in zijn persoon is aangetast” (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). Voor de letselschadepraktijk is de eerste categorie (“lichamelijk letsel”) zonder meer het meest van belang, maar als daar aanleiding voor is dan brengen we ook de andere grondslagen in stelling. Wij laten niks liggen.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703