Letselschadezaken worden in de meeste gevallen buitengerechtelijk afgewikkeld. Dat is doorgaans ook verstandig, omdat een lange gerechtelijke procedure veelal niet in het belang is van het slachtoffer. Als de buitengerechtelijke onderhandelingen in een patstelling belanden, dan kan mediation een waardevolle manier zijn om de impasse te doorbreken. De methode kan ervoor zorgen dat een procedure kan worden voorkomen.
Mediation is een bewezen alternatieve methode om een conflict te beslechten. Voordeel ten opzichte van een gerechtelijke procedure is een snellere doorlooptijd. Een onafhankelijke bemiddelaar, bij voorkeur een deskundige op het gebied van letselschade, begeleidt het slachtoffer en de wederpartij om tot een voor beide partijen acceptabele oplossing te komen. In de mediationsessie(s) is veel ruimte voor het slachtoffer om emoties te ventileren, waar in letselschadezaken ook vaak behoefte aan is.
Het is goed om de mogelijkheid van mediation met jouw advocaat te bespreken als de onderhandelingen in jouw letselschadezaak dreigen vast te lopen. Tweistpunten zijn veelal de (erkenning van) aansprakelijkheid, de causaliteit of de hoogte van de schade. Er is wel een belangrijke alles-bepalende-factor in het succes. Een mediation heeft slechts kans van slagen als beide partijen vooraf akkoord gaan met het traject en bereid zijn er op een constructieve manier aan bij te dragen. Een mediation wordt nooit eenzijdig opgestart, maar geschiedt altijd in onderling overleg.
Een mediator is een onafhankelijke en neutrale bemiddelaar die partijen helpt om een gezamenlijk gedragen oplossing te vinden voor het geschil. We adviseren je om een mediator te kiezen die is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dat is een erkend kwaliteitsregister voormediators. Je weet dan zeker dat de mediator een gedegen mediatoropleiding heeft voltooid en over de kennis en de vaardigheden beschikt om toegevoegde waarde te kunnen leveren. Ook is het belangrijk om een mediator in te schakelen die deskundig is op het gebied van letselschade.
Ben jij verwikkeld in een moeizaam verlopende letselschadezaak? Dan kan mediation ook voor jou mogelijk een uitkomst zijn. Informeer ernaar bij jouw belangenbehartiger. Heb je nog geen belangenbehartiger? Dan is dat een verstandige eerste stap. Bij Van Diepen Letselschade werken gespecialiseerde en ervaren advocaten die jou alle juridische zaken uit handen kunnen nemen. De dienstverlening is in de meeste gevallen bovendien gratis. Neem gerust contact met ons op om jouw zaak te bespreken.
Nee, in principe niet. Je hebt recht op een vergoeding van ál jouw schade en dat kan in de papieren lopen. Gelukkig is de veroorzaker van de schade in de meeste gevallen verzekerd en heeft de verzekeraar diepe zakken. In ieder geval is het onze taak om tot een zo hoog mogelijke en ‘faire’ schadevergoeding te komen. In de praktijk geldt overigens wel dat voor sommige schadeposten door de Letselschade Raad vaste bedragen zijn vastgesteld voor specifieke schadeposten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten van studievertraging of huishoudelijke hulp. Het blijven richtlijnen waarop in zoverre kan worden afgeweken, maar het voorkomt de nodige discussie met de verzekeraar. Dat helpt enorm in de schadeafwikkeling.
Ja, elk slachtoffer heeft - bovenop de vergoeding van alle materiële schade - recht op smartengeld. De wet bepaalt dat elk toegebracht letsel door een ander, hoe klein of groot ook, recht geeft op smartengeld (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). In een beroemd arrest floot de Hoge Raad het Gerechtshof terug nadat zij had geoordeeld dat een blauw oog als letsel te gering was om in aanmerking te komen voor smartengeld (HR 29 juni 2012, LJN BW1519). De wet stelt nu eenmaal geen ondergrens, aldus de Hoge Raad. Ook psychisch letsel komt voor smartengeld in aanmerking, maar dan alleen voor zover dat letsel voldoende concreet is en voldoende aannemelijk is gemaakt (HR 9 mei 2003, NJ 2005/168).
Ja, onder omstandigheden maakt een slachtoffer ook aanspraak op smartengeld zonder letsel. In de wet is bepaald dat een slachtoffer recht heeft op smartengeld ingeval van “lichamelijk letsel”, maar volgens de wet bestaat onverkort ook in twee andere situaties recht op smartengeld; als een persoon is aangetast “in zijn eer of goede naam” of als iemand “op andere wijze in zijn persoon is aangetast” (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). Voor de letselschadepraktijk is de eerste categorie (“lichamelijk letsel”) zonder meer het meest van belang, maar als daar aanleiding voor is dan brengen we ook de andere grondslagen in stelling. Wij laten niks liggen.
Dat is een hele moeilijk vraag, waar helaas geen simpel antwoord op te geven is. De vraag welke schadevergoeding je als slachtoffer kan vorderen hangt samen met oneindig veel persoonlijke omstandigheden, de aard van het ongeval en de mate waarin aan de veroorzaker een juridisch verwijt kan worden gemaakt. Om toch eenidee te geven van bedragen is elders op deze webpagina aandacht besteed aan de verschillende (materiële)schadeposten en ook vind je elders op deze webpagina meer informatie over het smartengeld waar een slachtoffer recht op heeft. De optelsom van de materiële schade en het smartengeld vormen jouw schadevergoeding.
De belangrijkste tip die we aan elk letselschadeslachtoffer geven, is om van meet af aan een goede administratie bij te houden van alle schade en kosten. De verzekeraar zal het slachtoffer doorgaans niet op zijn blauwe ogen geloven, en verlangt bewijs alvorens met een schadepost in te stemmen. Bewaar alle bonnen en leg (financiële) afspraken met derden altijd goed vast of bevestig deze naderhand op schrift. In ons eerste gesprek bespreken we dat ook altijd met het slachtoffer om te voorkomen dat schade zonder compensatie blijft.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703