We spreken van letselschade als je gewond bent geraakt door toedoen van iemand anders. Je loopt dan niet alleen letsel, maar ook schade op. Je kan de veroorzaker van het ongeval daarvoor aansprakelijk stellen en – als de aansprakelijkheid van de veroorzaker vast komt te staan – jouw schade op de veroorzaker verhalen. Het is verstandig om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen om je daarbij te helpen.
1. Verkeersongeval
Dagelijks worden tientallen verkeersdeelnemers, zoals automobilisten, fietsers en voetgangers, het slachtoffer van een verkeersongeval. Het aantal verkeersslachtoffers neemt de laatste jaren zelfs toe. Vooral het aantal fietsers dat gewond raakt door een ongeval groeit, waarvan een flinkdeel bestaat uit gebruikers van een elektrische fiets. Voor de risico’s van het gebruik van een fatbike, een populair vervoersmiddel onder tieners, is de laatste tijd veel aandacht in de media.
2. Arbeidsongeval of beroepsziekte
Ongevallen op de werkvloer en werkgerelateerde ziekten komen helaas vaak voor. Vooral in sectoren als de bouw, de industrie, de logistiek ende afvalverwerking vinden veel ongevallen plaats. Daarnaast worden veel mensen ziek als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals chroom-6, asbest of pesticiden.
3. Misdrijf
Jaarlijks worden duizenden mensen het slachtoffer van geweld, waardoor ze lichamelijk en/of geestelijk letsel oplopen. Het kan gaan om mishandeling, diefstal met geweld, een zedendelict of doodslag. Deze gebeurtenissen leiden tot zowel lichamelijke en psychische schade.
4. Medische fout
Van een medische fout is sprake als een zorgverlener verwijtbaar handelt, waardoor je letselschade oploopt. Voorbeelden zijn het stellen van een verkeerde diagnose, de toediening of het voorschrijven van verkeerde medicatie of een gemaakte fout tijdens een operatie. Hierdoor loop je extra gezondheidsschade op, bovenop de klachten die je al had toen je bij de zorgverlener kwam.
5. Letselschade door dier
Een veelvoorkomende oorzaak van letselschade is dat je gewond raakt door een gedraging van een dier. Je kunt hierbij denken aan een beet van een hond of een trap van een paard, waardoor je tijdelijk of blijvend letsel oploopt.
Meer weten?
Je hebt recht op schadevergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor het jou overkomen schade-incident. Wil je meer weten over het verhalen van letselschade, of zoek je juridisch advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703