Sinds deze week laten vier grote verzekeraars je zelf de schade betalen als je bij een ongeval aan het appen was achter het stuur. Interpolis, Centraal Beheer en FBTO hebben de polisvoorwaarden per 1 december aangepast, Inshared volgt binnenkort. Nu staat er duidelijk in dat je niet bent verzekerd als je tijdens het rijden een telefoon vasthoudt. Als je aansprakelijk bent voor het veroorzaken van letselschade kan het bedrag dat je moet terugbetalen oplopen tot miljoenen euro’s.
Even snel een appje sturen of je socials checken terwijl jein de auto rijdt: het is wettelijk verboden. Toch maakt maar liefst 75 procent van de verkeersdeelnemers zich hier wel eens schuldig aan. Dat blijkt uitonderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid(SWOV). Maar omdat afleiding één van de meest voorkomende aanleidingen is voorernstige ongevallen en schade, is voor verzekeraars de maat vol. Als je een ongeval veroorzaakt terwijl je niet-handsfree gebruik maakt van je smartphone, dan zal je zelf moeten opdraaien voor de uitgekeerde schade. Je verzekeraar zal wel het telefoongebruik moeten aantonen.
Deze aanpassingen hebben geen gevolgen voor personen die worden aangereden en schade oplopen. Verzekeraars zijn namelijk verplicht om de schade die een verzekerd persoon veroorzaakt uit te keren aan het slachtoffer.
Het betekent wel dat de verzekeraar zal proberen het geld van de verzekerde terug te krijgen. Dat kan alleen als niet-handsfree telefoongebruik bewezen kan worden. Het telefoongebruik kan bijvoorbeeld blijken uit een politierapport, op basis van telefoongegevens, getuigenverklaringen of dashcambeelden.
Zeker als het gaat om letselschade, kan het gaan om tonnen of zelfs miljoenen. Je zal dan een betalingsregeling moeten treffen met je verzekeraar en je kunt te maken krijgen met inbeslagname van bezittingen. Is de schuld onbetaalbaar groot, dan kun je zelfs failliet worden verklaard.
Verzekeraars geven met het uitsluiten van dekking een duidelijke waarschuwing. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor je portemonnee: laat die telefoon tijdens het rijden dus links liggen!
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703