Zowel het slachtoffer als de verzekeraar moet de schade beperken
Ongeveer 75.000 mensen krijgen met letselschade te maken nadat ze het slachtoffer zijn geworden van een ongeval. Wanneer de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk is, heb je recht op vergoeding van alle schade die door het ongeval is veroorzaakt. Wel ben je als slachtoffer verplicht om de schade niet onnodig hoog te laten oplopen. Dat wordt de schadebeperkingsplichtgenoemd.
De schadebeperkingsplicht is wettelijk vastgelegd in artikel6:101 van het Burgerlijk Wetboek:
“Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist.”
Als je niet aan de schadebeperkingsplicht voldoet, komt een deel van de schade mogelijk voor eigen rekening.
Als letselschadeslachtoffer zijnde, zul je moeten proberen om de schade zo laag mogelijk te houden. Een goed voorbeeld van de schadebeperkingsplicht is het bezoeken van een arts en het ondergaan van behandelingen om het herstel te bevorderen. Als schade ontstaat doordat een medische behandeling uitblijft, dan kan deze schade mogelijk voor eigen rekening blijven. Ben je arbeidsongeschikt geraakt door het ongeluk? Dan brengt de schadebeperkingsplicht met zich mee dat je je in moet spannen om tere-integreren. Daarnaast moeten de kosten die je maakt redelijk zijn.
De schadebeperkingsplicht wordt door verzekeraars vaak gebruikt om de schade ter discussie te stellen. Dat is lang niet altijd terecht. Als letselschadeslachtoffer doe je er verstandig aan om een advocaat in te schakelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je krijgt waar je recht ophebt.
Ook verzekeraars zijn gebonden aan een schadebeperkingsplicht. Zo moeten ze bijvoorbeeld tijdig een voorschot op de schade betalen. Ook het onnodig vertragen van de afhandeling van letselschade is in strijdt zijn met de schadebeperkingsplicht.
Heb je letselschade opgelopen, en zoek je deskundige juridische hulp? Neem dan contact op met Van Diepen Letselschade. Wij zullen ons inzetten om alle redelijke schade op de betreffende verzekeraar te verhalen.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703