Fatbikes zijn vooral populair bij tieners. De bikes worden door hen vaak opgevoerd, waardoor ze meer vermogen hebben dan een normale e-bike. Hiermee kunnen snelheden van 45 tot 60 km/u worden bereikt, terwijl maximaal 25 km/u is toegestaan. Het rijden met deze opgevoerde fietsen in het verkeer is levensgevaarlijk. Ook omdat de bestuurders meestal geen helm dragen.
10.6.24

Steeds meer ongelukken met fatbikes

Wie is aansprakelijk?

Volgens Kenniscentrum VeiligheidNL is er een sterke toename van het aantal fatbikers dat gewond raakte bij een ongeluk. Waar het in 2022 nog ging om zeven gewonden, waren dit er vorig jaar al 59. VeiligheidNL meldt dat er in de eerste vier maanden van dit jaar 33 fatbikerijders op de eerste hulp belandden. Deze toename komt mogelijk komt door een stijging in de verkoop van de fietsen, maar ook door de meestal jonge bestuurders.

Tieners

Fatbikes zijn vooral populair bij tieners. De fatbikes worden door hen vaak opgevoerd, waardoor ze meer vermogen hebben dan een normale e-bike. Hiermee kunnen snelheden van 45 tot 60 km/u worden bereikt, terwijl maximaal 25km/u is toegestaan. Het rijden met deze opgevoerde fietsen in het verkeer is levensgevaarlijk. Ook omdat de bestuurders meestal geen helm dragen.  

Aansprakelijkheid

Als een bestuurder van een fatbike een ongeval veroorzaakt, waardoor iemand anders schade oploopt, dan is de bestuurder daarvoor aansprakelijk. Als de bestuurder niet verzekerd is, bijvoorbeeld omdat de fatbike is opgevoerd, dan zal hij of zij de schade zelf moeten betalen.

Aansprakelijkheid ouders

Ouders zijn altijd aansprakelijk voor schade door kinderen jonger dan 14 jaar. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn in de eerste plaats zelf aansprakelijk, maar ouders kunnen dat ook zijn als zij niet alles hebben gedaan om de schade, veroorzaakt door kun kind, te voorkomen. Ouders van kinderen die rijden op een niet-toegestane fatbike kunnen aldus aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door hun kind.

Vanaf 16 jaar is de bestuurder zelf aansprakelijk, tenzij de ouder het kind heeft uitgelokt om schade te veroorzaken of niets heeft gedaan om schade te voorkomen terwijl bekend was dat dat zou gebeuren.

Letselschade opgelopen?

Heb je letselschade opgelopen bij een ongeval? Bel dan met Van Diepen Letselschade. Wij nemen je alle juridische zaken uit handen en zorgen ervoor dat al jouw schade op de aansprakelijke partij wordt verhaald. Meer weten? Neem dan snel contact met ons op. Bellen kan naar 020 574 74 74.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.