In het Gelderse Wolfheze kwam afgelopen woensdagmiddag een voetganger om het leven bij een aanrijding met een tractor. De voetganger overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Slechts enkele uren later vond een vergelijkbaar ongeval plaats in het Limburgse Ysselsteyn. Een vrouw was onderweg op de fiets en kwam bij een aanrijding onder de tractor terecht. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, maar de hulp mocht niet meer baten.
In totaal rijden er in ons land 750.000 land- en bosbouwvoertuigen rond. Dat de combinatie van landbouwverkeer en ander verkeer op de weg gevaarlijke situaties oplevert, dat blijkt wel uit de vele ongevallen die plaatsvinden. Met name in het najaar neemt het aantal ongevallen toe, want vanwege de oogst is er dan veel landbouwverkeer op de weg. Met name in het buitengebied is het in het najaar extra oppassen geblazen voor boeren én burgers.
Jaarlijks zijn in Nederland gemiddeld 16 doden en 250 gewonden te betreuren bij ongevallen met landbouwvoertuigen. Ruim de helft van deze slachtoffers valt in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Overijssel. De slachtoffers zijn haast nooit bestuurders van de voertuigenzelf, maar de medeweggebruikers.
Terwijl het totaal aantal verkeersdoden de laatste decennia daalt, blijft de hoeveelheid doden en gewonden door een botsing met een landbouwvoertuig constant. Ten opzichte van begin jaren 90 is het gemiddeld aantal verkeersdoden door een ongeval met een landbouwvoertuig gestegen van 1% naar 2% van het totaal aantal verkeersdoden in Nederland. Ondanks allerlei maatregelen, zoals de invoering van een tractorrijbewijs, verplichte keuring van voertuigen en de nodige voorlichting over het veilig omgaan met landbouwverkeer op de openbare weg.
Heb je letselschade opgelopen door een aanrijding met een landbouwvoertuig? In veel gevallen kan je jouw schade op de veroorzaker verhalen. Het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat is zonder meer aan te raden, en ook de kosten van rechtshulp kunnen in de meeste gevallen worden verhaald. Bij Van Diepen Letselschade werken gespecialiseerde advocaten. Wij nemen je alle juridische zorgen uit handen. Neem gerust contact met ons op om je verhaal met ons te delen.
Een verkeersongeval is een ongeval waarbij een of meer verkeersdeelnemers betrokken zijn. Een ongeval kan plaatsvinden tussen gemotoriseerd verkeer en ongemotoriseerd verkeer. Dat is meteen een belangrijke tweedeling binnen het verkeersrecht, omdat zogenoemde “zwakker verkeersdeelnemers”, waaronder voetgangers en fietsers, een extra mate van bescherming genieten.
Een eigenaar van een motorrijtuig is op basis van de Nederlandse wetgeving verplicht om zich tegen aansprakelijkheid te verzekeren middels een WAM-verzekering. Ook de ongemotoriseerde doet er overigens goed aan om zich middels een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) tegen aansprakelijkheid te verzekeren. De verzekeraar speelt in het verkeersrecht een grote rol, als degene die in de meeste gevallen de schade van het slachtoffer vergoed.
Als een ongeval plaatsvindt tussen “zwakke verkeersdeelnemers” - denk aan fietsers en voetvangers - dan kan degene die schuld heeft aan het ongeval worden aangesproken tot het vergoeden van de schade van de ander. De aangesprokene kan het slachtoffer vervolgens doorverwijzen naar diens aansprakelijkheidsverzekeraar die de schade met het slachtoffer verder afhandelt.
Bij een verkeersongeval is de veroorzaker van het ongeval in de regel aansprakelijk. Wie heeft te gelden als de veroorzaker - of wie schadeplichtig is en in welke mate - dat wordt in de juridische praktijk vastgesteld aan de hand van de toepasselijke wet- en regelgeving. Bijzonder aan het verkeersrecht zijn de harde stelregels en bewijsvermoedens, die het slachtoffer kunnen helpen om een schadevergoeding af te dwingen.
Ja, elk slachtoffer heeft - bovenop de vergoeding van alle materiële schade - recht op smartengeld. De wet bepaalt dat elk toegebracht letsel door een ander, hoe klein of groot ook, recht geeft op smartengeld (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). In een beroemd arrest floot de Hoge Raad het Gerechtshof terug nadat zij had geoordeeld dat een blauw oog als letsel te gering was om in aanmerking te komen voor smartengeld (HR 29 juni 2012, LJN BW1519). De wet stelt nu eenmaal geen ondergrens, aldus de Hoge Raad. Ook psychisch letsel komt voor smartengeld in aanmerking, maar dan alleen voor zover dat letsel voldoende concreet is en voldoende aannemelijk is gemaakt (HR 9 mei 2003, NJ 2005/168).
Dat is een hele moeilijk vraag, waar helaas geen simpel antwoord op te geven is. De vraag welke schadevergoeding je als slachtoffer kan vorderen hangt samen met oneindig veel persoonlijke omstandigheden, de aard van het ongeval en de mate waarin aan de veroorzaker een juridisch verwijt kan worden gemaakt. Om toch eenidee te geven van bedragen is elders op deze webpagina aandacht besteed aan de verschillende (materiële)schadeposten en ook vind je elders op deze webpagina meer informatie over het smartengeld waar een slachtoffer recht op heeft. De optelsom van de materiële schade en het smartengeld vormen jouw schadevergoeding.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703