Als je letselschade hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, dan heb je recht op schadevergoeding. Maar daar zijn wel regels en voorwaarden aan verbonden. Eén van die regels is de termijn waarbinnen je je claim moet indienen. Als je je claim niet tijdig indient, dan kan dat ertoe leiden dat jouw recht op schadevergoeding komt te vervallen. Het is daarom van belang er tijdig voor te zorgen dat jouw rechten niet verjaren. Hoe lang heb je de tijd om te claimen? En wat kun je doen om te voorkomen dat jouw recht op schadevergoeding verloren gaat?
16.9.24

Verjaring

Let op de termijnen!

Als je letselschade hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, dan heb je recht op schadevergoeding. Maar daar zijn wel regels en voorwaarden aan verbonden. Eén van die regels is de termijn waarbinnen je je schadeclaim moet indienen. Als je je schadeclaim niet tijdig indient, dan kan dat ertoe leiden dat jouw recht op schadevergoeding komt te vervallen. Het is daarom van belang er tijdig voor te zorgen dat jouw rechten niet verjaren. Hoe lang heb je de tijd om te claimen? En wat kun je doen om te voorkomen dat jouw recht op schadevergoeding verloren gaat?

Verjaring

Na het verstrijken van een bepaalde wettelijke termijn is je vordering tot schadevergoeding verjaard. Binnen deze termijn moet je jouw schadeclaim dus hebben ingediend. De wettelijke verjaringstermijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat claims binnen een redelijke tijd worden ingediend.

Om het nog iets ingewikkelder te maken: er zijn meerdere verjaringstermijnen van elkaar te onderscheiden. Je moet rekening houden meteen algemene en een absolute verjaringstermijn. De lengte van de algemene verjaringstermijn is afhankelijk van de aard van jouw claim. Daarnaast speelt leeftijd mogelijk een rol.

Algemene verjaringstermijn

De algemene verjaringstermijn voor letselschadeclaims is in de meeste gevallen vijf jaar. De termijn gaat van start op het moment waarop je op de hoogte bent van de schade en wanneer je weet wie de aansprakelijke partij is. Ben je minderjarig? Dan begint de algemene verjaringstermijn pas te lopen vanaf je 18e levensjaar. Je hebt dan dus tot je 23e de tijd om een letselschadeclaim in te dienen.

Heb je letselschade opgelopen door een verkeersongeval? Dan is de algemene verjaringstermijn niet vijf, maar slechts drie jaar. Deze gaat van start op de dag waarop het ongeval heeft plaatsgevonden.

Het voorkomen van verjaring

Het is van belang om niet te lang te wachten met het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het indienen van je schadeclaim. Als je daar lang mee wacht en je merkt dat de verjaringstermijn bijna is verstreken, dan kun je verjaring van de schadeclaim voorkomen door een brief te sturen naar de aansprakelijke partij, waarin je aangeeft dat je aanspraak maakt op schadevergoeding. Dit wordt ‘stuiting’ genoemd. Hierna gaat een nieuwe algemene verjaringstermijn van start. Het is aldus belangrijk om op tijd actie te ondernemen, zodat voorkomen wordt dat jouw letselschadeclaim verjaard.

Deskundige juridische hulp

Als je letselschade hebt opgelopen, is het van belang om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Wij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je claim correct en tijdig wordt ingediend en jij de schadevergoeding ontvangt waar je recht op hebt.

Wil je meer weten, of wil je jouw letselschadezaak aan een advocaat voorleggen? Neem dan contact op met Van Diepen Letselschade.  

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.