Meer dan driekwart van de Nederlanders is deze zomer op vakantie. Ongeveer een kwart van de vakantiegangers blijft in eigen land. De grootste groep gaat naar het buitenland, maar blijft wel in Europa. Ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Kroatië of Spanje zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is daarom goed om te weten hoe het werkt als je tijdens je vakantie te maken krijgt meteen verkeersongeluk.
Als je tijdens jouw vakantie in eigen land betrokken raakt bij een verkeersongeval, en iemand anders is voor het ongeval aansprakelijk, dan heb je recht op een schadevergoeding. Je kunt alle redelijke kosten, en dus alle schade, op de veroorzaker van het ongeval verhalen. Ook heb je recht op smartengeld.
Het maakt geen verschil of de veroorzaker een Nederlander of een buitenlander is, op de letselschaderegeling is Nederlands recht van toepassing. Het inwinnen van advies van een advocaat is verstandig, zodat je het regelen van een schadevergoeding kan overlaten aan een specialist. In Nederlandmoeten ook de advocaatkosten door de veroorzaker worden betaald.
Ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeluk in het buitenland? Dan geldt het recht (en dus de wetten) van het land waar het ongeval zich heeft voorgedaan. Ieder land heeft z’n eigen regels en procedures, ook als het gaat om de afhandeling van letselschade door een verkeersongeval.
Ben je toevallig in het buitenland aangereden door iemand uit Nederland, dan gelden wel de Nederlandse regels.
Als het ongeval heeft plaatsgevonden in een EU-land, dan kun je jouw schade afwikkelen bij een Nederlands loket dat namens de buitenlandse verzekeraar optreedt. Zo is er geen taalbarrière en ben je goed op de hoogte van de procedure.
Vond het ongeval plaats buiten Europa? Ook dan ben je afhankelijk van de regels, wetten en gebruiken die daar gelden. In sommige landen is het verhalen van letselschade een lastige opgave. Er zijn in Nederland verschillende specialisten in de behandeling van buitenlandschades. Daarnaast kan het verstandig zijn een lokale advocaat in te schakelen in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden, die bekend is met de daar geldende procedures.
De meeste reisverzekeringen bevatten een ongevallendekking. Dat betekent dat de medische kosten die je in het buitenland moet maken zijn gedekt en dat je een bedrag ontvangt ingeval van letselschade of overlijden. Bekijk de precieze dekking in de voorwaarden van jouw reisverzekering.
Om in geval van letselschade minder afhankelijk te zijn van een schadevergoeding van de veroorzaker, is het voor automobilisten verstandig een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade van de bestuurder en de passagiers, ook ingeval van een ongeluk in het buitenland.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703