‍Een veelvoorkomende vorm van letselschade is whiplashletsel. Een whiplash ontstaat door een ongeval waarbij het hoofd van het slachtoffer eerst met kracht naar achteren en daarna naar voren wordt geduwd.
16.1.23

Wat is een whiplash?

..en hoe houd je de veroorzaker aansprakelijk?

Een veelvoorkomende vorm van letselschade is whiplashletsel. Een whiplash ontstaat door een ongeval waarbij het hoofd van het slachtoffer eerst met kracht naar achteren en daarna naar voren wordt geduwd. Meestal gebeurt dat door een ongeluk in het verkeer, maar het kan ook gebeuren tijdens het sporten, op het werk of bij een ongeluk thuis.

Een whiplash heeft vervelende en soms zelfs ernstige gevolgen. Het slachtoffer krijgt pijn aan de nek, de schouders en soms ook aan de rug en de armen. Dat maakt het lastig om deze delen van het lichaam te bewegen. Vaak ontstaan er ook andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Deze klachten kunnen een aantal weken, maar ook maanden aanhouden. In zeer ernstige gevallen is er zelfs sprake van blijvende klachten.

Medische hulp

Een whiplashslachtoffer meldt zich in de regel eerst bij de huisarts. Die stelt vragen over het ongeval en de klachten, en verricht een lichamelijk onderzoek. Veelal wordt een whiplashslachtoffer vanwege pijnklachten naar een fysiotherapeut verwezen. Direct na het ongeluk zal de huisarts of fysiotherapeut het slachtoffer aanraden om zoveel mogelijk te proberen om te blijven bewegen, om de kans op langdurige klachten te verkleinen.

Soms verwijst de huisarts door naar een medisch specialist in het ziekenhuis. Meestal is dat dan een neuroloog, echter bij een whiplash is er op een scan van de hersenen doorgaans geen schade te zien. Het maken van zo’n scan heeft bij whiplashletsel daarom doorgaans beperkte toegevoegde waarde. Een arts kan de diagnose whiplash stellen door te vragen naar de klachten en de gebeurtenis waardoor deze ontstaan zijn.

Verschillende behandelcentra bieden speciale behandeltrajecten aan voor whiplashslachtoffers. In deze behandelcentra wordt dan gedurende een aantal weken stap voor stap toegewerkt naar een vergroting van de belastbaarheid en vermindering van de klachten, waardoor het slachtoffer weer in staat is om te werken te functioneren.

Juridische hulp

Als de whiplash is ontstaan door een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, bijvoorbeeld een verkeersongeval, dan is alle financiële schade als uitgangspunt op de veroorzaker te verhalen. Het slachtoffer kan voor juridische hulp terecht bij een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. De advocaat stelt de (verzekeraar van de) veroorzaker aansprakelijk, maakt een overzicht van alle schadeposten en onderhandelt over de totale schadevergoeding. Als het goed is dan blijft het ongeval hierdoor in ieder geval zonder financiële gevolgen. De schade die kan worden verhaald kan onder meer bestaan in het verlies van inkomsten, medische kosten en smartengeld. Het uitgangspunt is een royale vergoeding van alle schade.

Meer weten?

Heb jij whiplashletsel opgelopen en zoek je deskundige juridische hulp bij het verhalen van uw schade? Neem dan contact op met de letselschadeadvocaten van Van Diepen Letselschade.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.