Het is een rechtsbeginsel in het schadevergoedingsrecht dat slachtoffers zoveel als mogelijk in de toestand moeten worden gebracht waarin zij zou hebben verkeerd als hun het ongeval niet was overkomen. Weggevallen inkomsten moeten daarom worden gecompenseerd en de wet maakt in dezen geenverschil tussen zwarte en witte werkzaamheden. Beiden kunnen immers tot vermogensschade leiden. Ook dient de schade op basis van zwart werk, net zoals ‘gewone’ schade uit wit werk, worden doorgerekend naar de toekomst.
Piet werkt als stukadoor. Op een dag wordt hij aangereden door een auto, waarbij hij letsel oploopt. Het herstel duurt een paar maanden en Piet kan al die tijd niet werken. Gelukkig betaalt zijn werkgever zijn salaris door. Maar Piet kluste ’s avonds en in de weekenden nogal eens bij voor wat extra inkomsten. De Belastingdienst weet hier niets van. Nu Piet niet kan werken, kan hij ook deze klussen niet doen. Hij loopt hierdoor een behoorlijkbedrag mis. Piet kan ook deze schade claimen bij de verzekeraar van de automobilist die hem heeft aangereden.
Al op 24 november 2000 heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of gemiste inkomsten wegens het niet kunnen verrichten van zwarte werkzaamheden voor vergoeding in aanmerking kan komen in letselschadezaken. Dat kan, zo bepaalde de Hoge Raad, zolang de rechter beoordeelt welk netto-inkomen het slachtoffer zou hebben genoten of zou hebben kunnen genieten indien van de beloning belasting en premie zou worden ingehouden.
De afgelopen twintig jaar is het vaste rechtspraak dat slachtoffers, die kunnen bewijzen dát zij voor het ongeval zwarte werkzaamheden verrichtten, ook die schade vergoed moeten krijgen. Het slachtoffer moet aantonen wat hij of zij verdiende en dat hij of zij de betreffendewerkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Aldus kan zowel uit gemiste witte inkomsten alsook uit gemiste zwarte inkomsten schade voortvloeien, die kan worden verhaald op de veroorzaker (betreffende aansprakelijkheidsverzekeraar).
Wil je meer weten over vergoeding van schade door gemiste inkomsten op basis van zwart werk? Of heb je letselschade opgelopen en zoek je deskundig advies van een gespecialiseerde advocaat? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de advocaten van Van Diepen Van der Kroef.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703