Een geweldig procedureel middel in letselschadezaken
Mensen die letselschade oplopen, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout, bevinden zich in een kwetsbare situatie. Vaak treedt er tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid op, waardoor inkomsten worden misgelopen. Daarnaast worden er veelal extra kosten gemaakt, zoals medische kosten of kosten van huishoudelijke hulp. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval, kan de schade op de veroorzaker worden verhaald.
Namens de veroorzaker van het ongeval treedt meestal een verzekeringsmaatschappij op. Een verzekeraar betaalt niet graag teveel, integendeel. Het komt helaas vaak voor dat de financiële schade ten onrechte ter discussie wordt gesteld.
Als de benadeelde te snel akkoord gaat met de schadevergoeding die wordt aangeboden, dan doet hij of zij zichzelf ernstig tekort. Daarom is de hulp van een letselschade advocaat onmisbaar. Niet alleen hebben gespecialiseerde advocaten de kennis van zaken en de ervaring om verzekeraars van repliek te dienen, ook beschikken ze over diverse mogelijkheden om verzekeraars te dwingen om met een redelijke oplossing over de brug te komen.
Eén van de mogelijkheden waarover advocaten beschikken om verzekeraars in beweging te krijgen, is het starten van een deelgeschilprocedure bij de rechtbank. Dat is een snelle en effectieve procedure bij de rechtbank over het onderwerp waarover onenigheid bestaat, bijvoorbeeld de hoogte van (een deel van) de schadevergoeding. Tegen de uitspraak van de rechter in een deelgeschilprocedure is geen beroep mogelijk, dus de partijen zullen het ermee moeten doen. Vaak betekent het dat vastgelopen onderhandelingen worden vlot getrokken.
Bij Van Diepen Van der Kroef werken ervaren letselschade advocaten. Met onze hulp ben je in staat om jouw recht te halen, ook als de verzekeraar van de veroorzaker het laat afweten. Desnoods zetten we het breekijzer van de deelgeschilprocedure in. De kosten daarvan verhalen we op de verzekeraar.
Wil je advies over het verhalen van jouw letselschade? Of ben je verwikkeld in een letselschaderegeling die is vastgelopen, en overweegt je om over te stappen naar een gespecialiseerde letselschade advocaat? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Want bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten ben je verzekerd van de beste hulp en begeleiding bij het verhalen van uw letselschade.
Ja, elk slachtoffer heeft - bovenop de vergoeding van alle materiële schade - recht op smartengeld. De wet bepaalt dat elk toegebracht letsel door een ander, hoe klein of groot ook, recht geeft op smartengeld (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). In een beroemd arrest floot de Hoge Raad het Gerechtshof terug nadat zij had geoordeeld dat een blauw oog als letsel te gering was om in aanmerking te komen voor smartengeld (HR 29 juni 2012, LJN BW1519). De wet stelt nu eenmaal geen ondergrens, aldus de Hoge Raad. Ook psychisch letsel komt voor smartengeld in aanmerking, maar dan alleen voor zover dat letsel voldoende concreet is en voldoende aannemelijk is gemaakt (HR 9 mei 2003, NJ 2005/168).
Denk aan een situatie waarbij je letsel oploopt door een overstekend hert of een beet door een krokodil. We komen in de praktijk nogal wat tegen. In een dergelijk geval wordt het lastig om de schade te verhalen, omdat voor het wilde dier geen bezitter is aan te wijzen. Het bezitsvereiste staat er dan aan in de weg om de schade af te wentelen.
Het (flauwe) antwoord is helaas dat daar op voorhand weinig over te zeggen is. Alles hangt samen met de concrete omstandigheden van het geval. We kunnen slechts vanuit onze ervaring meegeven dat het ons doorgaans lukt om een letselschadezaak met beperkt letsel en betrekkelijke schade binnen elf maanden tot een einde te brengen. We houden de verzekeraar strikt aan de termijnen die zijn voorgeschreven in de Gedragscode Behandeling Letselschade van de Letselschade Raad, en we zullen zelf in ieder geval geen aandeel hebben in enige vertraging. We proberen de zaak zo spoedig mogelijk af te ronden, maar met name als schade nog moet uitkristalliseren of als een medische eindtoestand nog niet kan komen vast te staan, is het eerlijke antwoord dat een letselschadezaak jaren kan duren.
Denk dan aan ziektes die het gevolg zijn van het werken met gevaarlijke stoffen zoals asbest, Chroom-6 of oplosmiddelen, maar ook voortdurende zware lichamelijke of geestelijke belasting kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en daarmee gelden als beroepsziekte(n). Verder kan je denken aan de burn-out als gevolg van overmatige werkbelasting, nek-, rug-, heup- en knieklachten of een luchtwegenaandoening als gevolg van Covid-19.
Ja, onder omstandigheden maakt een slachtoffer ook aanspraak op smartengeld zonder letsel. In de wet is bepaald dat een slachtoffer recht heeft op smartengeld ingeval van “lichamelijk letsel”, maar volgens de wet bestaat onverkort ook in twee andere situaties recht op smartengeld; als een persoon is aangetast “in zijn eer of goede naam” of als iemand “op andere wijze in zijn persoon is aangetast” (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). Voor de letselschadepraktijk is de eerste categorie (“lichamelijk letsel”) zonder meer het meest van belang, maar als daar aanleiding voor is dan brengen we ook de andere grondslagen in stelling. Wij laten niks liggen.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703