Met de afhandeling van een letselschadezaak is vaak een groot geldbedrag gemoeid. De schadevergoeding, bedoeld als compensatie voor alle schade vanaf het moment van het ongeval tot soms ver in de toekomst, wordt meestal in één keer aan het slachtoffer uitgekeerd. Een belangrijke vraag is hoe de Belastingdienst omgaat met deze schadevergoedingen. Wordt de schadevergoeding door de fiscus gezien als inkomen of vermogen? Is er een risico dat een deel van het geld moet worden afgedragen? En zo ja, hoe kan dat risico worden beperkt? Daarover gaat dit artikel.
Eerst is het van belang om vast te stellen dat een schadevergoeding in een letselschadezaak veelal uiteenvalt in een aantal schadeposten:
- kosten in verband met letsel en beperkingen: medische kosten en kosten voor verzorging, hulpmiddelen en voorzieningen;
- smartengeld: een vergoeding voor de emotionele schade;
- verlies van verdienvermogen: vergoeding van de inkomstenschade die door het ongeval is opgetreden.
Aangezien de eerste twee onderdelen van de schadevergoeding niets met het inkomen van doen hebben, hoeft daarover geen inkomstenbelasting (Box1) te worden betaald. Maar hoe zit het dan met het derde onderdeel? Het uitgangspunt in dat verband is op zichzelf simpel. Je hoeft ook daarover in beginsel geen inkomstenbelasting te betalen. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat een vergoeding inzake blijvend verlies van arbeidsvermogen belastingvrij is (HR 29 juni 1983). Dat is heldere taal. De schadevergoeding wordt niet belasting in Box 1.
Wel wordt jouw schadevergoeding als vermogen aangemerkt, waarover in Box 3 vermogensrendementsheffing moet worden betaald. De belasting die je over de schadevergoeding als "inkomsten uit vermogen" betaalt, wordt als het goed is als belastingschade meegenomen in de afwikkeling van je letselschadezaak, zodat dit niet ten koste gaat van de hoogte van de schadevergoeding. In sommige gevallen heeft de overheid uitzonderingen gemaakt, onder meer voor asbestslachtoffers en slachtoffers van rampen. Zij hoeven ook geen vermogensbelasting te betalen over hun schadevergoeding.
Hoewel deze regels duidelijk lijken te zijn, verloopt de fiscale afhandeling van de letselschadezaak toch niet altijd zonder problemen. Het komt geregeld voor dat de belastinginspecteur de volledige schadevergoeding, of uitsluitend de 'derde component' van de schadevergoeding, toch aanmerkt als belastbaar inkomen in Box 1. Omdat je dan een deel van je schadevergoeding dan zou moeten afstaan, is het belangrijk om daar dan bezwaar tegen te maken.
Om dit soort problemen te voorkomen, wordt in de meeste letselschadezaken door de betalende verzekeraars een belastinggarantie afgegeven. Daarmee belooft de verzekeraar dat de hoogte van de schadevergoeding wordt gegarandeerd en eventuele geheven belasting (alsnog) voor rekening van de verzekeraar komt.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de fiscale behandeling van je schadevergoeding goed is geregeld. Maar met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat aan je zijde, hoef je er niet wakker van te liggen. Wil je meer weten, of zoek je hulp bij het verhalen van jouw schade? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Ja, elk slachtoffer heeft - bovenop de vergoeding van alle materiële schade - recht op smartengeld. De wet bepaalt dat elk toegebracht letsel door een ander, hoe klein of groot ook, recht geeft op smartengeld (artikel 6:106 lid 1 sub b BW). In een beroemd arrest floot de Hoge Raad het Gerechtshof terug nadat zij had geoordeeld dat een blauw oog als letsel te gering was om in aanmerking te komen voor smartengeld (HR 29 juni 2012, LJN BW1519). De wet stelt nu eenmaal geen ondergrens, aldus de Hoge Raad. Ook psychisch letsel komt voor smartengeld in aanmerking, maar dan alleen voor zover dat letsel voldoende concreet is en voldoende aannemelijk is gemaakt (HR 9 mei 2003, NJ 2005/168).
De bezitter van de opstal kan aansprakelijk worden gesteld bij het ontstaan van de schade die jij door de gebrekkige opstal hebt opgelopen. De “bezitter” is volgens de wet diegene die de opstal voor zichzelf houdt, of is in beginsel degene die in de openbare registers als eigenaar van de opstal is ingeschreven (artikel 3:107 BW). Het is aan de bezitter van de opstal om het slachtoffer of de gedupeerde te voorzien van de verzekeringsgegevens van diens aansprakelijkheidsverzekeraar. De (letsel)schade die jij door het verwezenlijkte gebrek hebt geleden kan vervolgens op de veroorzaker of diens verzekeraar worden verhaald. Overigens is de bezitter van een opstal is niet aansprakelijk als alle nodige maatregelen zijn genomen om de gevaarlijke toestand te beëindigen of voorkomen.
Denk aan een situatie waarbij je letsel oploopt door een overstekend hert of een beet door een krokodil. We komen in de praktijk nogal wat tegen. In een dergelijk geval wordt het lastig om de schade te verhalen, omdat voor het wilde dier geen bezitter is aan te wijzen. Het bezitsvereiste staat er dan aan in de weg om de schade af te wentelen.
Dat is een hele moeilijk vraag, waar helaas geen simpel antwoord op te geven is. De vraag welke schadevergoeding je als slachtoffer kan vorderen hangt samen met oneindig veel persoonlijke omstandigheden, de aard van het ongeval en de mate waarin aan de veroorzaker een juridisch verwijt kan worden gemaakt. Om toch eenidee te geven van bedragen is elders op deze webpagina aandacht besteed aan de verschillende (materiële)schadeposten en ook vind je elders op deze webpagina meer informatie over het smartengeld waar een slachtoffer recht op heeft. De optelsom van de materiële schade en het smartengeld vormen jouw schadevergoeding.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703