Lees meer over De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval. Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten en inzichten over De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval.

De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval

Lees meer over De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval. Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten en inzichten over De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval.

De rechten van een werknemer bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben voor een werknemer, zowel fysiek als financieel. Naast de directe impact van het letsel, komen er vaak veel vragen naar boven: wie is verantwoordelijk? Heb je als werknemer recht op compensatie? En hoe bescherm je je rechten in zo’n situatie? In Nederland zijn de rechten van werknemers bij een bedrijfsongeval duidelijk vastgelegd in de wet. Dit artikel zal ingaan op deze rechten, zodat je als werknemer goed op de hoogte bent van de stappen die je kunt nemen na een ongeval op de werkvloer.

De zorgplicht van de werkgever

Een belangrijk uitgangspunt in het Nederlandse recht is dat de werkgever de plicht heeft om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemers. Deze zogenaamde zorgplicht houdt in dat de werkgever alle redelijke maatregelen moet nemen om ongevallen te voorkomen. Dit betekent onder andere dat de werkgever verplicht is om: voldoende veiligheidsinstructies te geven, de werkplek veilig in te richten, persoonlijke beschermingsmiddelen te verstrekken, ervoor te zorgen dat machines en andere hulpmiddelen goed onderhouden worden.

Wanneer een werkgever tekortschiet in het nakomen van deze zorgplicht, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor een bedrijfsongeval. Als werknemer heb je dus het recht om van je werkgever te verwachten dat hij deze veiligheidsvoorschriften serieus neemt en je werkomstandigheden zo veilig mogelijk maakt. Als de werkgever hier niet aan voldoet en je raakt gewond, kan dit leiden tot een recht op schadevergoeding.

Weten wat jouw kansen zijn?

We nemen binnen 24 uur contact met je op
Dank voor jouw verhaal. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Het recht op schadevergoeding

Als je als werknemer betrokken raakt bij een bedrijfsongeval en je raakt gewond, heb je in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten te dekken die je als gevolg van het ongeval maakt. Dit kan gaan om medische kosten, verlies van inkomen als je tijdelijk niet kunt werken, en kosten voor eventuele revalidatie.

Daarnaast heb je ook recht op een vergoeding voor immateriële schade, oftewel smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat je hebt geleden door het ongeval, zoals de pijn die je hebt ervaren en de impact die het letsel heeft op je dagelijks leven. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de ernst van het letsel en de gevolgen die het heeft voor je toekomst.

In veel gevallen zal de werkgever een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hebben afgesloten. Deze verzekering dekt de schade die werknemers oplopen tijdens hun werk. Hierdoor hoef je je als werknemer geen zorgen te maken dat je werkgever de schade niet kan vergoeden. De schadevergoeding zal in de meeste gevallen door de verzekeraar van de werkgever worden betaald.

De bewijslast: wie moet aantonen wat er is gebeurd?

In letselschadezaken na een bedrijfsongeval is het vaak de vraag wie verantwoordelijk is voor het ongeval. In Nederland geldt echter een belangrijk principe dat de bewijslast bij de werkgever ligt. Dit betekent dat de werkgever moet aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan en dat hij alle nodige maatregelen heeft genomen om het ongeval te voorkomen. Dit wordt het bewijsvermoeden genoemd.

Voor jou als werknemer is dit een groot voordeel. Het enige wat je hoeft te bewijzen, is dat het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Zodra dat is aangetoond, is het aan de werkgever om te bewijzen dat hij niet nalatig is geweest. Als de werkgever dit niet kan, wordt hij in de meeste gevallen aansprakelijk gehouden voor de schade.

Er zijn echter situaties waarin de werkgever niet verantwoordelijk kan worden gesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf opzettelijk roekeloos hebt gehandeld. Als je bijvoorbeeld bewust veiligheidsinstructies hebt genegeerd en daardoor een ongeval hebt veroorzaakt, kan de werkgever mogelijk de aansprakelijkheid betwisten. Maar ook in dergelijke gevallen ligt de bewijslast zwaar op de werkgever, en moet hij kunnen aantonen dat het ongeval volledig jouw eigen schuld was.

Recht op doorbetaling van loon tijdens arbeidsongeschiktheid

Een ander belangrijk recht dat je als werknemer hebt na een bedrijfsongeval, is het recht op doorbetaling van je loon tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid. Als je door het ongeval tijdelijk niet in staat bent om te werken, is je werkgever verplicht om gedurende twee jaar minimaal 70% van je loon door te betalen. Als je een arbeidscontract hebt waarbij je recht hebt op meer, bijvoorbeeld 100% van je loon, zal de werkgever dit ook moeten blijven betalen.

Dit recht op doorbetaling van loon is bedoeld om te voorkomen dat je in financiële problemen komt als je door het ongeval tijdelijk niet kunt werken. Het is echter belangrijk om te weten dat er wel een grens zit aan de duur van deze doorbetaling. Na twee jaar arbeidsongeschiktheid zal de werkgever namelijk niet meer verplicht zijn om je loon door te betalen, en kun je mogelijk in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering via de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

Medische zorg en re-integratie

Na een bedrijfsongeval heb je als werknemer ook recht op de juiste medische zorg en ondersteuning bij je re-integratie. Het is belangrijk om direct na het ongeval medische hulp te zoeken, zodat je letsel goed wordt gedocumenteerd en er een behandelplan kan worden opgesteld. Je werkgever is verplicht om mee te werken aan je herstel en om je te ondersteunen bij je re-integratie in het arbeidsproces.

Dit betekent dat de werkgever een plan van aanpak moet opstellen waarin staat hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Dit kan inhouden dat er aanpassingen worden gedaan aan je werkplek, of dat je tijdelijk ander, lichter werk krijgt. Als het niet mogelijk is om terug te keren in je oude functie, moet de werkgever samen met jou zoeken naar passende alternatieven binnen of buiten het bedrijf.

Als werknemer heb je ook de verantwoordelijkheid om mee te werken aan je re-integratie. Dit betekent dat je er alles aan moet doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, mits je gezondheid dat toelaat. Als je niet meewerkt aan het re-integratietraject, kan dit gevolgen hebben voor je recht op loon en je verdere positie binnen het bedrijf.

Het inschakelen van een letselschadeadvocaat

Hoewel de rechten van werknemers bij een bedrijfsongeval duidelijk zijn vastgelegd, kan het soms lastig zijn om deze rechten ook daadwerkelijk te krijgen. Werkgevers en verzekeraars kunnen proberen om de aansprakelijkheid te betwisten of de schadevergoeding te verlagen. In zulke gevallen is het verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Een advocaat die gespecialiseerd is in letselschadezaken kan je helpen om je rechten te beschermen en ervoor zorgen dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Een letselschadeadvocaat kan bijvoorbeeld helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals medische rapporten, en kan namens jou onderhandelen met de verzekeraar van de werkgever. Daarnaast zorgt een advocaat ervoor dat je niet wordt benadeeld door juridische procedures of moeilijke onderhandelingen. Vaak werken letselschadeadvocaten op basis van no cure, no pay, wat betekent dat je alleen betaalt als de zaak succesvol wordt afgerond.

Bescherm je rechten na een bedrijfsongeval

Als werknemer heb je in Nederland duidelijke rechten wanneer je betrokken raakt bij een bedrijfsongeval. Je hebt recht op een veilige werkomgeving, en als je letsel oploopt door een ongeval op de werkvloer, heb je recht op een schadevergoeding. Daarnaast heb je recht op doorbetaling van je loon tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid en moet je werkgever je ondersteunen bij je re-integratie.

De bewijslast in letselschadezaken ligt in de meeste gevallen bij de werkgever, wat betekent dat hij moet aantonen dat hij niet nalatig is geweest. Dit biedt jou als werknemer een sterke positie bij het claimen van schadevergoeding. Mocht je werkgever of zijn verzekeraar proberen om de aansprakelijkheid te betwisten, dan is het inschakelen van een letselschadeadvocaat een verstandige keuze.

Door goed op de hoogte te zijn van je rechten en eventueel juridische hulp in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat je de compensatie krijgt die je nodig hebt om te herstellen van het ongeval en weer verder te kunnen met je leven.

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde team van advocaten.

Advocaat of ‘letselschade-expert’?

Binnen het letselschaderecht zijn behalve (gespecialiseerde) advocaten ook zelfbenoemde ‘letselschade-experts’ werkzaam. De keuze voor een advocaat komt met een aantal voordelen. Behalve dat advocaten bij uitstek juridisch geschoold zijn - met een rechtenstudie en een praktijkstage - en voor advocaten bovendien tuchtregels gelden die de juridische kwaliteit garanderen, mogen alleen advocaten procederen. Als de (verzekeraar van de) veroorzaker niet wil betalen, dan kan alleen de advocaat betaling afdwingen bij de rechtbank. Je wil een belangenbehartiger die druk kan uitoefenen, en dat kan de advocaat.

Het is fijn dat we meteen voor je kunnen procederen als het moet, maar het helpt ook zeker in de onderhandelingen voorafgaande aan een procedure. Alleen een advocaat kan dreigen met een gerechtelijke procedure, en dat vertaalt zich al snel in een hogere schadevergoeding.

Veelgestelde vragen

No items found.

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.