Lees meer over Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?. Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten en inzichten over Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?.

Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?

Lees meer over Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?. Dit artikel behandelt de belangrijkste aspecten en inzichten over Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?.

Welke schade kan een werkgever als loonschade claimen?

Wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeval en hierdoor (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt, lijdt niet alleen de werknemer zelf schade. Ook de werkgever kan geconfronteerd worden met aanzienlijke kosten, vooral vanwege de wettelijke verplichting om het loon van de werknemer door te betalen tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid. Gelukkig heeft de werkgever in bepaalde gevallen het recht om deze loonschade te verhalen op de aansprakelijke partij die het letselschade-incident heeft veroorzaakt. Maar welke schadeposten vallen onder loonschade en kunnen worden geclaimd? In dit artikel leggen we uit welke kosten de werkgever kan verhalen in het kader van loonschade in letselschadezaken.

Loonbetalingsverplichting tijdens arbeidsongeschiktheid

Een van de meest voor de hand liggende schadeposten voor de werkgever is de verplichting om het loon van de werknemer door te betalen gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid. Volgens de Wet verbetering poortwachter is de werkgever verplicht om het loon van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer gedurende maximaal twee jaar door te betalen. De hoogte van deze loondoorbetaling is minimaal 70% van het salaris, maar in veel gevallen wordt dit aangevuld tot 100%, afhankelijk van de arbeidsovereenkomst of cao.

Deze loondoorbetaling kan voor werkgevers een aanzienlijke financiële last betekenen, vooral wanneer de arbeidsongeschiktheid langdurig is. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom werkgevers loonschade willen verhalen op de aansprakelijke partij. Het gaat hierbij om het directe loonverlies dat de werkgever lijdt doordat de werknemer niet in staat is om te werken, maar toch recht heeft op doorbetaling van zijn salaris.

Kosten van vervangend personeel

Een andere schadepost die een werkgever kan claimen, zijn de kosten die gemaakt worden voor vervangend personeel. Wanneer een werknemer als gevolg van letsel langdurig arbeidsongeschikt raakt, moet het werk dat hij of zij normaal zou verrichten, vaak worden overgenomen door iemand anders. Dit kan betekenen dat de werkgever tijdelijk een uitzendkracht of zzp'er moet inhuren om het werk te doen, of dat andere werknemers extra uren moeten werken om de afwezigheid van de arbeidsongeschikte werknemer te compenseren.

Deze extra kosten voor vervangend personeel vallen onder de loonschade die de werkgever kan verhalen op de partij die verantwoordelijk is voor het ongeval. Het inhuren van tijdelijk personeel brengt immers extra kosten met zich mee die de werkgever normaal gesproken niet zou hebben gemaakt als de werknemer niet arbeidsongeschikt was geraakt.

Weten wat jouw kansen zijn?

We nemen binnen 24 uur contact met je op
Dank voor jouw verhaal. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Overwerk van andere werknemers

In situaties waarin vervangend personeel niet wordt ingehuurd, kan het voorkomen dat andere werknemers binnen het bedrijf overuren moeten maken om het werk op te vangen van de arbeidsongeschikte werknemer. Dit overwerk zorgt voor extra loonlasten voor de werkgever, aangezien werknemers vaak recht hebben op overwerktoeslagen wanneer zij meer uren maken dan in hun contract is vastgelegd.

De kosten voor overwerk van andere werknemers kunnen ook worden gerekend tot de loonschade die de werkgever lijdt als gevolg van het bedrijfsongeval. Omdat deze kosten rechtstreeks verband houden met het niet kunnen werken van de arbeidsongeschikte werknemer, kan de werkgever deze extra loonlasten verhalen op de aansprakelijke partij in de letselschadezaak.

Kosten van re-integratie

In het kader van de Wet verbetering poortwachter is de werkgever verplicht om alles in het werk te stellen om de arbeidsongeschikte werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Dit re-integratieproces kan voor de werkgever extra kosten met zich meebrengen. Denk hierbij aan het inschakelen van een arbeidsdeskundige, aanpassingen op de werkplek, of het bieden van gespecialiseerde begeleiding om de werknemer te helpen herstellen en terug te keren in het arbeidsproces.

Deze re-integratiekosten vallen ook onder de loonschade die de werkgever kan claimen in een letselschadezaak. De kosten die de werkgever maakt om de werknemer weer aan het werk te krijgen, zijn namelijk rechtstreeks het gevolg van het letsel dat door het ongeval is ontstaan. Het verhalen van deze kosten zorgt ervoor dat de werkgever niet onnodig wordt belast met de financiële gevolgen van een ongeval dat door een andere partij is veroorzaakt.

Premiestijgingen voor verzekeringen

Een minder voor de hand liggende, maar niet minder belangrijke schadepost, zijn de eventuele stijgingen in de verzekeringspremies die de werkgever moet betalen als gevolg van het ongeval. Wanneer een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, kan dit leiden tot hogere premies voor verzuimverzekeringen of andere arbeidsgerelateerde verzekeringen. De premies voor dit soort verzekeringen zijn vaak gebaseerd op het aantal ziektedagen binnen een organisatie, en een langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid kan ervoor zorgen dat de premies stijgen.

Hoewel deze stijging van de verzekeringspremies niet direct verband houdt met de loonbetalingen aan de arbeidsongeschikte werknemer, kan de werkgever deze kosten wel verhalen op de aansprakelijke partij. De premieverhogingen zijn namelijk een indirect gevolg van het ongeval dat tot de arbeidsongeschiktheid heeft geleid.

Kosten voor arbodienst en medische begeleiding

Werkgevers zijn verplicht om samen te werken met een arbodienst om zieke of arbeidsongeschikte werknemers te begeleiden tijdens hun re-integratie. De kosten voor deze begeleiding door een arbodienst of bedrijfsarts kunnen aanzienlijk zijn, vooral wanneer het om langdurige begeleiding gaat. Denk hierbij aan regelmatige consulten met de bedrijfsarts, het opstellen van een plan van aanpak en het uitvoeren van medische controles.

Deze kosten voor arbodienstverlening en medische begeleiding zijn ook te beschouwen als loonschade. Ze zijn het directe gevolg van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, die op zijn beurt weer is veroorzaakt door het ongeval. De werkgever kan deze kosten daarom verhalen op de aansprakelijke partij in de letselschadezaak.

Productieverlies en inefficiëntie

Hoewel het moeilijker is om productieverlies of inefficiëntie te kwantificeren in financiële termen, kan dit toch een reële schadepost zijn voor werkgevers die te maken hebben met langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Wanneer een werknemer niet kan werken, kan dit betekenen dat bepaalde taken niet of minder efficiënt worden uitgevoerd. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, gemiste deadlines of lagere omzet, vooral als het werk niet direct kan worden overgenomen door andere werknemers.

Hoewel productieverlies moeilijker is te berekenen, kan de werkgever proberen om een deel van deze kosten mee te nemen in de loonschadeclaim. Hierbij is het belangrijk om duidelijk te maken dat het productieverlies rechtstreeks verband houdt met de afwezigheid van de werknemer en dat dit verlies had kunnen worden vermeden als het ongeval niet had plaatsgevonden.

Conclusie: loonschade kan breed worden geclaimd

Wanneer een werknemer door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, kan de werkgever geconfronteerd worden met aanzienlijke kosten. Van loondoorbetaling tot re-integratiekosten, vervangend personeel en overwerk, al deze kosten vallen onder de loonschade die de werkgever kan verhalen op de aansprakelijke partij in een letselschadezaak. Het recht om deze kosten te verhalen is vastgelegd in de wet en zorgt ervoor dat de werkgever niet onevenredig wordt belast met de financiële gevolgen van een ongeval dat door een derde is veroorzaakt.

Het is belangrijk dat werkgevers zich goed laten adviseren over welke schadeposten in aanmerking komen voor vergoeding en dat zij nauw samenwerken met juridische experts om een sterke claim in te dienen. Door alle relevante kostenposten mee te nemen, kan de werkgever een aanzienlijk deel van de financiële schade verhalen en zo de impact van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer beperken.

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde team van advocaten.

Advocaat of ‘letselschade-expert’?

Binnen het letselschaderecht zijn behalve (gespecialiseerde) advocaten ook zelfbenoemde ‘letselschade-experts’ werkzaam. De keuze voor een advocaat komt met een aantal voordelen. Behalve dat advocaten bij uitstek juridisch geschoold zijn - met een rechtenstudie en een praktijkstage - en voor advocaten bovendien tuchtregels gelden die de juridische kwaliteit garanderen, mogen alleen advocaten procederen. Als de (verzekeraar van de) veroorzaker niet wil betalen, dan kan alleen de advocaat betaling afdwingen bij de rechtbank. Je wil een belangenbehartiger die druk kan uitoefenen, en dat kan de advocaat.

Het is fijn dat we meteen voor je kunnen procederen als het moet, maar het helpt ook zeker in de onderhandelingen voorafgaande aan een procedure. Alleen een advocaat kan dreigen met een gerechtelijke procedure, en dat vertaalt zich al snel in een hogere schadevergoeding.

Veelgestelde vragen

No items found.

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.